Najpierw ubij drożdże, cukier i 3/4 szklanki ciepłej wody do małej miski do zmieszania. Poczekaj, aż drożdże się spienią i cukier się rozpuści, czyli około 5 minut. Połącz teraz mąkę, ciasto, sól i 1 szklankę mąki do dużej miski. Wymieszaj mieszaninę drożdży drewnianą łyżką i pracuj, aż ciasto stanie się kudłatą piłką. Wyłóż następnie ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiaj, dodając mąkę, tyle ile będzie trzeba, aby zapobiec przywieraniu. Ciasto powinno być gładkie i sztywne. Zajmie Ci to około 5 minut. Daj olej do czystej, dużej miski. Dodaj ciasto i zawiń do płaszcza.
Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostały w ciepłym miejscu, wolnym od przeciągów, aż podwoi objętość, na około półtorej godziny. Umieść kamień do pizzy lub odwróconą blachę do pieczenia na wtopki do wyprasek wspornikach, które mamy umieścić w dolnej części piekarnika i rozgrzej do 230 stopni Celsjusza. Teraz podziel ciasto na 4 części. Pracuj z jednym kawałkiem ciasta naraz , rozwałkuj na lekko posypanej mące stolicy, aby miał najcieńszy podłużny kształt. Następnie ostrożnie przenieś na kamień do pizzy i piecz na ciepły kolor, czyli przez około 5 minut. Przenieś na ruszt i ostudź. Podpłomyki mogą być przygotowane jeden dzień wcześniej.
Przechowuj je hermetycznie w temperaturze pokojowej.
Pełnoziarniste podpłomyki – składniki
Do przygotowania 4 porcji tej pysznej potrawy będziesz potrzebował następujących składników: 1 koperty (7 gramów) suchych drożdży (około 2 1/4 łyżeczki); 1 łyżeczki cukru; 1 szklanki mąki pełnoziarnistej; 1/2 łyżeczki soli koszernej; 1 szklanki mąki plus więcej na stolnicę oraz 1 łyżkę oleju roślinnego.