Pizza z kiełkami brukselki

Możesz podawać ją w formie podpłomyków jako przekąskę dla sześciu osób lub dodać kilka jajek sadzonych i wtedy stanie się daniem głównym dla czterech osób. Czas przygotowania tej pysznej pizzy zajmuje 15 minut, zaś łączny czas przyrządzenia to 25 minut. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników: 2 łyżek oliwy z oliwek oraz większej do beton towarowy szczotkowania i skropienia; 1 dużej żółtej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki; soli koszernej i świeżo zmielonego pieprzu; 225 gramów kiełków brukselki, przyciętych, liście usunięte (około 4 filiżanek); 2 ząbków czosnku, drobno posiekanych; 1 łyżeczki zgniecionych płatków czerwonej papryki; mąki uniwersalnej (dla opylenia); 1 gotowego ciasta do pizzy oraz 1/2 szklanki startego parmezanu.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Teraz rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się miękka i złota, czyli przez około 8-10 minut. Dodaj brukselkę, czosnek, pieprz i płatki czerwonej papryki i gotuj, aż brukselka lekko zwiędnie, czyli przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i odłóż na bok. Następnie lekko obwódź mąką papier do pieczenia i rozgnieć ciasto na krawędziach. Lekko szczotkuj ciasto z olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Na górze umieść 1/4 szklanki parmezanu, a później mieszaninę brukselki i pozostałe 1/4 szklankę parmezanu. Upiecz pizzę, aż ciasto stanie się kruche i ser się rozpuści, czyli przez około 8-10 minut. Ostudź 5 minut przed pokrojeniem.
Podawaj polane trochę olejem.