Pizza z bekonem i małżami

Blanszowany czosnek, który jest słodki i łagodny miesza się ze słoną cieczą z małż i oliwą z oliwek dla zrobienia kremowego, białego sosu na tą niekonwencjonalną pizzę. Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebować: 2 główki czosnku, podzielone na ząbki i obrane; 24 małych szyi małż, przemytych; 2 łyżek oliwy z oliwek plus więcej; 226 gramów grubego cięcia boczku, pokrojonego w poprzek na grubość 0,63 cm; 450 gramów gotowego ciasta do pizzy, w temperaturze pokojowej; 28 gramów drobno transportery płytkowe startego Pecorino (około 1/2 szklanki) oraz świeżych płaskich liści pietruszki i płatków czerwonej papryki (dla podania).
Najpierw przynieś czosnek i wlej do rondelka cztery szklanki wody, aby zawrzała. Odsącz. Powtórz tę czynność dwukrotnie. Na końcowym obrocie nie odsączaj, zmniejsz ogień i następnie gotuj na wolnym ogniu, aż czosnek zmięknie, czyli przez około 20-30 minut. Teraz odsącz; zarezerwuj czosnek. Małże i 1/4 szklanki wody gotuj w dużym garnku na średnim ogniu, przykryj, mieszając od czasu do czasu, aż małże będą otwarte, czyli przez około bielenda professional 5 minut (odrzuć małże, które się nie otworzyły); przenieś do dużej miski. Wyjmij małże z muszli i grubo posiekaj. Umieść w misce, przykryj i ostudź. Później przetrzyj zarezerwowany wcześniej czosnek z 1/2 szklanki ugotowanej cieczy z małż i 2 łyżkami oleju w blenderze, dodając ugotowany płyn przez łyżkę, aż będzie gładkie i kremowe.
Rozgrzej piekarnik do 260 stopni Celsjusza. Gotuj boczek na średniej patelni na średnim ogniu, aż tłuszcz się odda i boczek stanie się nieco ostry, czyli przez około 5 minut; przenieś na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Przetnij ciasto pizzy na pół. Pracuj z jedną sztuką naraz i utrzymuj inny kawałek pokryty wilgotnym ręcznikiem lub folią, delikatnie rozciągając ciasto na owal o wymiarach 30-35 cm i przenieś do naoliwionej blachy do pieczenia. Rozsmaruj ciasto czosnkowym puree i na górę daj pecorino, małże i boczek. Upiecz pizzę, aż ciasto się rozpuści, a skórka stanie się brązowa i chrupiąca, czyli przez około 10-15 minut.
Skrop olejem i na górze daj pietruszkę i płatki czerwonej papryki.