Pizza margherita
Upewnij się, że przecedziłeś pomidory przed polaniem nimi pizzy. Pamiętaj, że jeśli tego nie zrobisz, dodatkowy płyn może doprowadzić do rozmokłej skorupy. Najpierw podgrzej bojler ze stojakiem w górnym położeniu; umieść arkusz folii na stelażu, aby poniżej w ogóle nie kapało. Przenieś następnie ciasto na blachę lub kamień do pizzy. Teraz rozsmaruj pomidory na skorupie, pozostawiając granicę 1,27 cm, a później posyp górę serem. Przesuń pizzę na stojaku i podpiecz, często sprawdzaj, aż ser się rozpuści i zacznie bulgotać. Skórka powinna się zwęglić i powinny powstać pęcherze w tych miejscach, czyli potrzebne Ci będzie około 6-8 minut.
Na koniec, usuwając pizzę z pieca, korzystaj ze szczypiec. Skrop pizzę olejem. Na górze umieść liście bazylii.
Pizza margherita – skladniki
Do przygotowania pizzy margherita o wymiarach 22-25 cm będziesz potrzebował następujących składników: 1 gotowe ciasto do pizzy o średnicy 22-25 cm, 1/4 szklanki napiętych pomidorów (najlepiej Pomi), 85 gramów świeżej mozzarelli, najlepiej buffalo, pokrojonej na 6 plasterków, 1 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia i 6 dużych świeżych liści bazylii.