Najpierw podgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyciśnij sok z połówki cytryny w misce z wodą. Skorzystaj z ząbkowanego noża, by usunąć zewnętrzne liście z karczocha do zostawienia serca. Przytnij 7,5 cm od góry. Przytnij łodygi i następnie usuń twardą warstwę zewnętrzną obieraczką do warzyw. Teraz zmniejsz o połowę karczochy wzdłuż i usuń dławik łyżką.
Zanurz je w wodzie z cytryną, aby zapobiec ich brązowieniu. Pokrój je cienko dobry fizjoterapeuta kraków i umieść w małej misce. Skrop 1 łyżką oleju i wrzuć do płaszcza; dopraw solą i pieprzem. Delikatnie rozciągnij każdy kawałek ciasta wkoło o średnicy 22 cm i przenieś na dwa lekko naoliwione papiery do pieczenia. Jeśli z tyłu ciasto sprężynuje, przykryj i daj mu odpocząć na 10 minut, a następnie rozciągnij i niech znowu odpoczywa, w razie potrzeby. Wyszczotkuj pozostałymi czterema łyżkami oleju, dopraw solą i pieprzem. Na górze umieść burrata, oliwki, karczochy i rozmaryn.
Piecz pizzę, obracaj blachę do pieczenia w połowie, aż ser się rozpuści i zacznie bulgotać, a ciasto nabierze pięknego złota koloru, czyli przez około 12-15 minut. Na górze połóż skórkę cytrynową i dopraw więcej pieprzem.
Pizza ze świeżym karczochem, oliwa i burratą – składniki
Do przygotowania tej pysznej pizzy (4 porcje) będziesz potrzebowała następujących składników: 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny; 1 cytryny, pokrojonej na połowę; 2 dużych karczochów; 5 łyżek oliwy z oliwek, a także trochę więcej na blachę, soli koszernej i świeżo zmielonego pieprzu; 453 gramów gotowego ciasta do pizzy, w temperaturze pokojowej, podzielonego na 4 części; 2 226 gramów burrata, podartego na kawałki 2 cm; 3/4 szklanki zielonej oliwki (takiej jak Castelvetrano), bez pestek, bardzo grubo posiekanych oraz 1 łyżki świeżych liści rozmarynu.