Podgrzej 1/2 łyżki oleju w małym rondlu, na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i mieszaj, aż zmięknie, czyli przez około 5 minut. Dodaj teraz figi, Marsala i rozmaryn. Zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia. Dodaj następnie 1 szklankę wody. Zmniejsz ogień na średni-niski. Gotuj na wolnym ogniu, mieszaj często i dodaj wodę na łyżkę stołowej, jeśli będzie zbyt gęsta, aż figi będą w środku miękkie i dżemowe, odmierz 1 1/4 filiżanki, przez około 20 minut.
metale kolorowe skup />
Dopraw solą i pieprzem. Daj 1 1/2 szklanki mąki, mąki chlebowej, 1 1/2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę soli i 1 szklankę wody do miksera, aż przybierze formę ciasta. Podziel na cztery części. Zawiń w folię i poczekaj, aż staną się miękkie, czyli przez około 2-3 godziny. Rozgrzej teraz piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto każdej części na posypanej mąką stolnicy do bardzo cienkiego owalu, o średnicy 25 cm. Przykryj ręcznikiem kuchennym. Umieść1 owal ciasta na każdej 2 blachach do pieczenia. Piecz przez 3-4 minuty, aby częściowo zagotować. Powtórz z pozostałymi częściami ciasta. Rozsmaruj 3-4 łyżki dżemu figowego na każdej skorupie, rozprosz 56 gramów koziego sera na każdym. Piecz w partiach, aż ciasto będzie chrupiące, czyli przesz około 4-5 minut. Podrzuć rukolę, gruszkę i pozostałą 1 łyżeczkę oleju w dużej misce, dopraw solą i pieprzem.
Pizza z figami, kozim serem i aragula – składniki
Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebowała następujących składników: 2 łyżek oraz 1 łyżeczki oliwy z oliwek, podzielonych; 1 łyżki mielonej szalotki; 1 szklanki suszonych fig, odszypułkowanych i podzielonych na ćwiartki; 1/2 szklanki Marsala; 1 łyżki mielonego świeżego rozmarynu; 1 łyżeczki soli koszernej plus więcej; świeżo zmielonego czarnego pieprzu; 1 1/2 szklanki mąki plus więcej; 1 1/2 szklanki mąki chlebowej; 226 gramów świeżego koziego sera; 2 szklanek rukoli oraz 1 gruszki, z rdzeniem, w cienki plasterkach.