Pizza margherita

Pizza margherita

Upewnij się, że przecedziłeś pomidory przed polaniem nimi pizzy. Pamiętaj, że jeśli tego nie zrobisz, dodatkowy płyn może doprowadzić do rozmokłej skorupy. Najpierw podgrzej bojler ze stojakiem w górnym położeniu; umieść arkusz folii na stelażu, aby poniżej w ogóle nie kapało. Przenieś następnie ciasto na blachę lub kamień do pizzy. Teraz rozsmaruj pomidory na skorupie, pozostawiając granicę 1,27 cm, a później posyp górę serem. Przesuń pizzę na stojaku i podpiecz, często sprawdzaj, aż ser się rozpuści i zacznie bulgotać. Skórka powinna się zwęglić i powinny powstać pęcherze w tych miejscach, czyli potrzebne Ci będzie około 6-8 minut.
Na koniec, usuwając pizzę z pieca, korzystaj ze szczypiec. Skrop pizzę olejem. Na górze umieść liście bazylii.

Pizza margherita – skladniki

Do przygotowania pizzy margherita o wymiarach 22-25 cm będziesz potrzebował następujących składników: 1 gotowe ciasto do pizzy o średnicy 22-25 cm, 1/4 szklanki napiętych pomidorów (najlepiej Pomi), 85 gramów świeżej mozzarelli, najlepiej buffalo, pokrojonej na 6 plasterków, 1 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia i 6 dużych świeżych liści bazylii.

Zobacz stronę autora: panele HMI