Czas przygotowania tej pysznej pizzy wynosi 30 minut, zaś łączny czas przyrządzenia to 1 godzina. Podane składniki wystarczą Ci na przygotowanie 4 porcji. Gotowe ciasto na pizzę, kupione w sklepie, podatne wodoodporne warzywa i porcje ricotty potrzebne Ci będą na przygotowanie tej pysznej pizzy. Lista składników potrzebnych do przygotowania tej pysznej potrawy jest następująca: 3 łyżki oliwy z oliwek, podzielone; 340 gramów gorącej, włoskiej kiełbasy ze zdjętą skórką;1 pęczek boćwiny, żebra i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki, liście podarte; sól koszerna i świeżo zmielony pieprz; 450 gramów przygotowanego ciasta do pizzy, w temperaturze pokojowej; 1/3 szklanki drobno startego parmezanu; 1 łyżka liści rozmarynu; 1 szklanka startego sera Fontina; 1 szklanka sera ricotta.
Najpierw umieść stojak w górnej jednej trzeciej swojego piekarnika i rozgrzej go do temperatury 230 stopni Celsjusza. Rozgrzej teraz 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i okna gdynia rozbij ją na małe kawałki drewnianą łyżką. Następnie gotuj bez zakłóceń, aż dolne boki pizzy będą rumiane, około 4 minut. Dodaj teraz łodygi buraka ćwikłowego, gotuj, od czasu do czasu podrzucając, dopóki nie będą delikatnie chrupkie, czyli około przez 2 minuty.
Przenieś kiełbasę i łodygi buraka ćwikłowego do średniej miski z łyżką cedzakową. Pozwól patelni i smalcowi ostygnąć, aż będzie tak ciepły, a następnie dodaj dodaj liście boćwiny, zawijając do płaszcza. Dopraw teraz solą i pieprzem, przenieś do miski ze zmieszaną kiełbasą. Na cieście dodaj warstwę z pozostałą 1 łyżką oleju i rozsmaruj na owalnej, dużej blasze do pieczenia, o wymiarach 45x30 cm i dopraw solą i pieprzem. Na górze umieść połowę parmezanu i rozmarynu, a następnie mieszaninę kiełbasy, Fontinę, ricottę, później pozostały parmezan i rozmaryn.
Piecz pizzę, obracając arkusz w połowie, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące, czyli przez około 18-22 minuty. Ostudź przez około 5 minut.